Jadłospis

Jadłospis I jesienno-zimowy

DATA

I posiłek – śniadanie

II posiłek – zupa obiadowa

III posiłek – obiad drugie danie

IV posiłek - podwieczorek

Poniedziałek

 

Kanapka z wędlina, kawa inka

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, ogórek, mleko, kawa, jęczmień, wędlina: schab gotowany, czosnek

Zupa wielowarzywna z ryżem

 

Składniki: włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, ryż

Kotlet mielony z łopatki wieprzowej, kasza jęczmienna, surówka - marchewka z groszkiem, woda mineralna

Składniki: mięso, jajka, bułka pszenna, czosnek, cebula, bułka tarta, kasza jęczmienna, marchewka, groszek

 

Koktajl owocowy, jabłko  

Składniki: wiśnie, truskawki, jogurt naturalny, jabłko

Wtorek

 

Kanapka z pasztetem, zupa mleczna z kaszą gryczaną, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony  

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasztet: mięso, marchew, pietruszka, czosnek, cebula; ogórek kiszony, mleko, kasza gryczana, herbata rumiankowa

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy,  makaron

Potrawka z indyka, surówka z kalafiora, jogurt grecki, koper, herbata pokrzywowa

Składniki: filet z indyka, seler, pietruszka, ryż, kalafior, jogurt grecki, koper, herbata pokrzywowa

 

Marchewka na zgryz

Środa

 

Kanapka z twarożkiem, dżemem owocowym, zupa mleczna, herbata owocowa

Talerz warzywny: rzodkiewka

Składniki: chleb z dyni, masło, twaróg biały, jajko, szczypiorek, jogurt grecki, dżem owocowy, płatki jęczmienne na mleku,

Barszcz ukraiński

Składniki: buraki, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Ryba po grecku, surówka z buraków, herbata miętowa

Składniki: ryba- miruna, seler, pietruszka, cebula, koncentrat pomidorowy, ziemniaki,

Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym, paluszki kukurydziane  

Składniki: kasza manna, mleko, wiśnie

Czwartek

 

 

Kanapka z pastą mięsno- warzywną,  zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: ogórek zielony

Składniki: chleb razowy, masło, pasta: wołowina, kurczak, marchew, pietruszka, seler, czosnek, cebula;  ogórek, mleko, kasza kukurydziana, herbata pokrzywowa

Żurek

Składniki: marchew, seler, pietruszka, por, żurek, jajka

Szynka duszona w sosie własnym, makaron, buraczki, woda mineralna

Składniki: szynka, czosnek, buraki, śmietana

 

Kisiel pitny

Składniki: maliny, wiśnie, truskawki

Piątek

 

Kanapka z pieczenią, zupa mleczna z płatkami ryżowymi, herbata miętowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb rozmaitości, masło, pieczeń z soczewicy: soczewica, ryż, marchew, pietruszka, seler, jajka;  papryka, mleko, płatki ryżowe, herbata miętowa

Krem z selera

 Składniki: ziemniaki, seler, pietruszka, por

Kopytka w sosie pieczarkowym własnej produkcji, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, herbata rumiankowa

Składniki: ziemniaki, jajka, pieczarki, kapusta kiszona, jabłko, herbata rumiankowa

 

Budyń czekoladowy z malinami, biszkopty

Składniki: mleko, kakao, maliny

Poniedziałek

 

Kanapka z wędliną, kakao

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, wędlina: schab gotowany, czosnek; pomidor

Zupa kalafiorowa

Składniki: kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, koperek

Fasolka po bretońsku, ziemniaki, herbata miętowa

Składniki: fasolka, kiełbasa, boczek, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, herbata miętowa

Placki z jabłkiem z cukrem pudrem

Składniki: jabłka, mleko, jajka, cukier puder

Wtorek

 

Kanapka z pieczenią z indyka, zupa mleczna z kaszą manną, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb razowy, masło, filet z indyka pieczony, ogórek kiszony, mleko, kasza manna, herbata rumiankowa   

Zupa krem z pora

Składniki: ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Gulasz wieprzowy, kapusta kiszona z jabłkiem, kasza gryczana, woda mineralna

Składniki: łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, jabłko, kasza gryczana, śmietana, woda

 

Mus dyniowo-owocowy

Składniki: truskawki, dynia

Środa

 

 

Kanapka z pastą z makreli, zupa mleczna z ryżem, herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: chleb z dyni, masło, pasta z makreli: makrela, jajko, jabłko, szczypiorek;  ogórek kiszony, mleko, ryż, herbata owocowa

Zupa krupnik

Składniki: kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Jajka w sosie chrzanowym, makaron, surówka z marchwi, herbata rumiankowa

Składniki: jajka, chrzan, śmietana, marchew

Kanapka z dżemem truskawkowym

Składniki: chleb, masło, dżem truskawkowy

Czwartek

 

Kanapka z pastą mięsną, zupa mleczna z płatkami owsianymi, herbata z pokrzywy

Talerz warzywny: ogórek zielony

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasta mięsna z wątróbki drobiowej, pomidor, mleko, płatki owsiane herbata z pokrzywy

Zupa ziemniaczana z kluskami

Składniki: kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, makaron

Schab duszony, kasza jaglana, surówka z kiszonych ogórków, woda mineralna

Składniki: schab, czosnek, kasza jaglana, kiszone ogórki

Ciasto amerykańskie, jabłko

Składniki: mąką, mleko, jabłko

Piątek

 

Kanapka z pastą z soczewicy, zupa mleczna z zacierką, herbata miętowa

Talerz warzywny: papryka

 Składniki: chleb rozmaitości, masło, pasta z soczewicy: ryż, marchew, pietruszka, seler, jajka; mleko, papryka, herbata miętowa  

Zupa szpinakowa Składniki: szpinak, kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Ryba w sosie beszamelowym, ryż, surówka z buraków, herbata pokrzywowa

Składniki: ryba- miruna, buraki, herbata pokrzywowa, mleko, masło, mąka

 

Budyń waniliowy z malinami, jabłko

Składniki: mleko, kakao, maliny, jabłko  

Jadłospis II jesienno-zimowy

DATA

I posiłek – śniadanie

II posiłek – zupa obiadowa

III posiłek – obiad          drugie danie

IV posiłek - podwieczorek

Poniedziałek

 

Kanapka z wędlina, kawa inka

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, ogórek, mleko, kawa, jęczmień, wędlina: schab gotowany, czosnek

Zupa cebulowa

Składniki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, cebula

Klopsiki wieprzowe w sosie własnym, kasza jęczmienna, surówka z kiszonego ogórka, woda mineralna

Składniki: mięso mielone z łopatki, jajko, bułka pszenna, czosnek, cebula; ogórek kiszony, woda mineralna

Ryż z jabłkiem na mleku z cynamonem

Składniki: mleko, ryż, cynamon, jabłka

Wtorek 

 

Kanapka z pastą mięsną. Zupa mleczna z zacierką. Herbata rumiankowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb razowy, pasta z kurczaka i wątróbki drobiowej, marchew, pietruszka, seler; mleko, zacierka, herbata rumiankowa

Zupa neapolitańska

Składniki: seler, pietruszka, por, ser żółty, makaron

Bigos ziemniaki puree, kompot z mieszanki kompotowej

Składniki: kapusta słodka i kiszona, kiełbasa, boczek, łopatka wieprzowa

Kisiel pitny z owocami

Składniki: mąka ziemniaczana, woda, maliny, wiśnie, truskawki

Środa 

 

Kanapka z pastą jajeczna własnej produkcji, zupa mleczna, herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: chleb z dyni, masło, jajka, szczypiorek; mleko, kasza gryczana, herbata owocowa  

Zupa grochowa

Składniki: groch, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, kiełbasa

Pieczona ryba z warzywami, makaron, surówka z marchwi. herbata pokrzywowa

Składniki: ryba- miruna, masło, marchew, pietruszka, seler; marchew, herbata pokrzywowa

Placki z jabłkiem z cukrem pudrem

Składniki: jabłka, mleko, jajka, cukier puder

Czwartek

 

Kanapka z szynką pieczoną, zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: ogórek zielony

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, szynka wieprzowa pieczona, mleko, kasza kukurydziana, herbata pokrzywowa

Zupa pieczarkowa

Składniki: pieczarki, ziemniaki, marchew, seler, por, natka pietruszki, masło

Wołowina w sosie własnym, papryka konserwowa, ogórek korniszony kasza bulgur, woda mineralna

Składniki: mięso wołowe, cebula, czosnek, mąka, papryka konserwowa, ogórek konserwowy, kasza bulgur, woda  

Babka cytrynowa,

Jabłko

Składniki: jajka, mąka, sok z cytryny, mleko

Piątek 

 

Kanapka z pastą rybną, zupa mleczna z płatkami owsianymi, herbata miętowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb rozmaitości, pasta rybna z warzywami: minuna, marchew, pietruszka, seler, por; mleko, płatki owsiane, herbata miętowa, papryka  

Zupa z fasoli szparagowej

Składniki: fasolka szparagowa, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por

Kotlety z selera i soczewicy, kasza kuskus, sos śmietankowo-koperkowy, sałatka z ogórka kiszonego, herbata rumiankowa

Składniki: seler, jajka, soczewica, bułka tarta, kasza kuskus, śmietana, koper, ogórek kiszony, herbata rumiankowa

Marchewka na zgryz

Poniedziałek

 

Kanapka z wędlina, kawa inka

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, ogórek, mleko, kawa, jęczmień, wędlina

Zupa wielowarzywna z ryżem

 

Składniki: włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, ryż

Kotlet mielony z łopatki wieprzowej, kasza jęczmienna, surówka - marchewka z groszkiem, woda mineralna

Składniki: mięso, jajka, bułka pszenna, czosnek, cebula, bułka tarta, kasza jęczmienna, marchewka, groszek

 

Koktajl owocowy, jabłko 

Składniki: wiśnie, truskawki, jogurt naturalny, jabłko

Wtorek

 

Kanapka z pasztetem, zupa mleczna z kaszą gryczaną, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony 

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasztet, ogórek kiszony, mleko, kasza gryczana, herbata rumiankowa

Zupa cebulowa

Składniki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, cebula

Potrawka z indyka, surówka z kalafiora, jogurt grecki, koper, herbata pokrzywowa

Składniki: filet z indyka, seler, pietruszka, ryż, kalafior, jogurt grecki, koper, herbata pokrzywowa

 

Marchewka na zgryz

Środa

 

Kanapka z twarożkiem, dżemem owocowym, zupa mleczna, herbata owocowa

Talerz warzywny: rzodkiewka

Składniki: chleb z dyni, masło, twarożek z jajkiem, rzodkiewką, twaróg biały, jajko, szczypiorek, jogurt grecki, dżem owocowy, płatki jęczmienne na mleku,

Barszcz ukraiński

Składniki: buraki, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Paluszki rybne, kasza, surówka z ogórka kiszonego, herbata miętowa

Składniki: paluszki rybne, kasza kuskus, ogórek kiszony, herbata miętowa 

Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym, paluszki kukurydziane 

Składniki: kasza manna, mleko, wiśnie

Czwartek

 

Kanapka z pastą mięsno- warzywną,  zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: ogórek zielony

Składniki: chleb razowy, masło, pasta mięsna z mięsa wołowego i warzyw własnej produkcji, ogórek, mleko, kasza kukurydziana, herbata pokrzywowa

Żurek

Składniki: marchew, seler, pietruszka, por, żurek, jajka

Szynka duszona w sosie własnym, makaron, buraczki, woda mineralna

Składniki: szynka, czosnek, buraki, śmietana

 

Kisiel pitny

Składniki: maliny, wiśnie, truskawki

Piątek 

 

Kanapka z pastą z soczewicy, zupa mleczna z zacierką, herbata miętowa

Talerz warzywny: papryka

 Składniki: chleb rozmaitości, masło, pasta z soczewicy, mleko, papryka  

Krem z selera

 Składniki: ziemniaki, seler, pietruszka, por

Pierogi ruskie, surówka z buraczków, herbata rumiankowa

Składniki: twaróg biały, ziemniaki, buraczki, herbata rumiankowa

Paluszki kukurydziane, jabłko

Jadłospis III jesienno-zimowy

DATA

I posiłek – śniadanie

II posiłek – zupa obiadowa

III posiłek – obiad          drugie danie

IV posiłek - podwieczorek

Poniedziałek

 

Kanapka z wędlina, kawa inka

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, ogórek, mleko, kawa, jęczmień, wędlina: schab gotowany, czosnek

Zupa ogórkowa

Składniki: ogórek kiszony, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por

Makaron łazanki, surówka z buraczków, herbata rumiankowa

 Składniki: twaróg biały, kiełbasa, łopatka, boczek, buraki, herbata rumiankowa

Naleśniki z musem owocowym (truskawkowy)

Składniki: mąka, mleko, jajka, truskawki  

Wtorek 

 

 

Kanapka z pastą mięsną. Zupa mleczna- kluski lane. Herbata rumiankowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb razowy, pasta z kurczaka i wątróbki drobiowej, marchew, pietruszka, seler; mleko, mąka, jajka, herbata rumiankowa

Zupa gulaszowa 

Składniki: mięso z łopatki, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, papryka świeża

Szynka w sosie własnym. ogórek konserwowy, ryż, surówka z marchewki, woda mineralna

Składniki: szynka, czosnek, ogórek konserwowy, śmietana, ryż, marchewka, woda mineralna

 

Jabłko

Środa 

 

Kanapka z kaszy gryczanej, zupa mleczna, kasza jęczmienna. Herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Skład: chleb z dyni, masło, pasta z kaszy gryczanej, jajko, cebula, czosnek, szczypior, kasza gryczana; mleko, kasza jęczmienna, herbata owocowa  

Zupa ziemniaczana z kluskami

Składniki: kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, makaron

Pierogi leniwe własnej produkcji. Surówka z buraczków z jabłkiem. Kompot

Składniki: mąka, jajka, twaróg biały, masło; buraczki, jabłko; wiśnie

Mus dyniowo-owocowy

Składniki: truskawki, dynia

Czwartek

 

Kanapka z pieczenią rzymską, zupa mleczna z makaronem. Herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: ogórek

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pieczeń rzymska: jajko, mięso mielone, bułka pszenna, bułka tarta, cebula

Zupa krem z marchwi

Składniki: marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki

 

Gulasz wieprzowy, ogórek kiszony, kasza bulgur, herbata owocowa

Składniki: łopatka wieprzowa, ogórek kiszony, kasza bulgur, śmietana, herbata owocowa

 

Ciasto z owocami

Składniki: mąka, mleko, jajka, jabłko

Piątek 

 

 

 

Kanapka z twarożkiem, dżemem owocowym, zupa mleczna, herbata miętowa

Talerz warzywny: rzodkiewka

Składniki: chleb z dyni, masło, twaróg biały, jajko, szczypiorek, jogurt grecki, dżem owocowy, kasza orkiszowa, mleko, herbata miętowa

Zupa jarzynowa

Składniki: ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki

Kotlet z kaszy gryczanej, ziemniaki. Surówka z kapusty kiszonej, woda mineralna

Składniki: kasza gryczana, jajka, cebula, czosnek, bułka tarta, kapusta kiszona, jabłko, woda mineralna

 Kasza manna na gęsto z musem malinowym, paluszki kukurydziane  

Składniki: kasza manna, mleko, maliny

 

Poniedziałek

 

Kanapka z wędliną, mleko

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb pszenny, masło, wędlina: schab gotowany, czosnek; papryka

Zupa nylonowa

Składniki: seler, pietruszka, por, natka pietruszki, kasza manna

Zrazy duszone, surówka - ogórek kiszony, woda mineralna

Składniki: mięso mielone z łopatki, kasza jaglana, jajka, cebula, czosnek; ogórek kiszony, woda

 Bułeczki drożdżowe z dżemem truskawkowym

Składniki: mleko, mąka, drożdże, dżem truskawkowy

Wtorek

 

Kanapka z pastą z fasoli białej z warzywami, kasza jaglana na mleku. Herbata rumiankowa.

Składniki: Chleb razowy, masło, fasola biała, marchew, pietruszka, seler, cebula, natka pietruszki

Flaczki z kurczaka

Składniki: filet z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler

Szynka duszona w sosie własnym, papryka konserwowa, ziemniaki, herbata pokrzywowa

Składniki: szynka czosnek, cebula, mąka, śmietana, papryka konserwowa, ziemniaki, herbata pokrzywowa

 Wafle ryżowe z jabłkiem

 

Środa

 

Kanapka z pastą mięsną. Zupa mleczna- kluski lane. Herbata owocowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb z dyni, pasta z kurczaka i wątróbki drobiowej, marchew, pietruszka, seler; mleko, mąka, jajka, herbata owocowa

Rosół z makaronem

Składniki: kurczak, szponder wołowy, marchew, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, makaron

Leczo warzywne. Papryka konserwowa, ryż, herbata miętowa.

Składniki: cukinia, kalafior, brokuł, brukselka, fasola szparagowa, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, pieczarki. Papryka konserwowa, ryż, herbata miętowa

 Koktajl owocowy, jabłko  

Składniki: wiśnie, truskawki, jogurt naturalny, jabłko

Czwartek

 

Kanapka z pastą mięsną z kurczaka/wołowiny. Zupa mleczna z makaronem. Herbata pokrzywowa

Składniki: chleb razowy na miodzie, kurczak/wołowina, marchewka, pietruszka, seler, cebula, czosnek

Zupa krem pejzanka

Składniki: kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, por

Schab duszony, kasza gryczana, surówka z kiszonych ogórków, woda mineralna

Składniki: schab, czosnek, kasza gryczana, kiszone ogórki, woda mineralna

Kaszka kukurydziana z sokiem owocowym

Składniki: kasza kukurydziana, mleko, maliny

Piątek 

 

Kanapka z pastą z kaszy jaglanej, zupa mleczna- płatki ryżowe. Herbata miętowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Skład: chleb rozmaitości, masło, pasta z kaszy jaglanej: jajko, cebula, czosnek, szczypior, kasza jaglana; mleko, płatki ryżowe, herbata miętowa

Zupa z soczewicy

Składniki: soczewica, pietruszka, marchew, seler, por, pomidor

Pieczeń rybna, makaron. Surówka z marchwi, herbata owocowa

Składniki: ryba- miruna, jajko, bułka pszenna, cebula, marchew, herbata owocowa

Budyń czekoladowy z malinami, biszkopty

Składniki: mleko, kakao, maliny

 

Jadłospis I wiosenno-letni

 

Jadłospis I wiosenno-letni

DATA

I posiłek – śniadanie

II posiłek – zupa obiadowa

III posiłek – obiad drugie danie

IV posiłek - podwieczorek

Poniedziałek

 

 

Kanapka z wędlina, kawa inka

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, ogórek, mleko, kawa, jęczmień, wędlina: schab gotowany, czosnek

Zupa wielowarzywna z ryżem

 

Składniki: włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, ryż

Kotlet mielony z łopatki wieprzowej, kasza jęczmienna, surówka - marchewka z groszkiem, woda mineralna

Składniki: mięso, jajka, bułka pszenna, czosnek, cebula, bułka tarta, kasza jęczmienna, marchewka, groszek

 

Koktajl owocowy, jabłko 

Składniki: wiśnie, truskawki, jogurt naturalny, jabłko

Wtorek

 

 

Kanapka z pasztetem, zupa mleczna z kaszą gryczaną, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony 

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasztet: mięso, marchew, pietruszka, czosnek, cebula; ogórek kiszony, mleko, kasza gryczana, herbata rumiankowa

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy,  makaron

Potrawka z indyka, surówka z kalafiora, jogurt grecki, koper, herbata pokrzywowa

Składniki: filet z indyka, seler, pietruszka, ryż, kalafior, jogurt grecki, koper, herbata pokrzywowa

 

Marchewka na zgryz

Środa

 

 

Kanapka z twarożkiem, dżemem owocowym, zupa mleczna, herbata owocowa

Talerz warzywny: rzodkiewka

Składniki: chleb z dyni, masło, twaróg biały, jajko, szczypiorek, jogurt grecki, dżem owocowy, płatki jęczmienne na mleku,

Barszcz ukraiński

Składniki: buraki, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Pulpety rybne, kasza kuskus, surówka z dyni, sok marchwiowo-jabłkowy

Składniki: ryba- miruna, pietruszka, seler, marchew, jajko, bułka pszenna; kasza kuskus, dynia; marchew, jabłko

Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym, paluszki kukurydziane 

Składniki: kasza manna, mleko, wiśnie

 

Czwartek

 

 

Kanapka z pastą mięsno- warzywną,  zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: ogórek zielony

Składniki: chleb razowy, masło, pasta: wołowina, kurczak, marchew, pietruszka, seler, czosnek, cebula;  ogórek, mleko, kasza kukurydziana, herbata pokrzywowa

Żurek

Składniki: marchew, seler, pietruszka, por, żurek, jajka

Szynka duszona w sosie własnym, makaron, buraczki, woda mineralna

Składniki: szynka, czosnek, buraki, śmietana

 

Kisiel pitny

Składniki: maliny, wiśnie, truskawki

Piątek

 

 

Kanapka z pieczenią, zupa mleczna z płatkami ryżowymi, herbata miętowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb rozmaitości, masło, pieczeń z soczewicy: soczewica, ryż, marchew, pietruszka, seler, jajka;  papryka, mleko, płatki ryżowe, herbata miętowa

Krem z selera

 Składniki: ziemniaki, seler, pietruszka, por

Kopytka w sosie pieczarkowym własnej produkcji, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, herbata rumiankowa

Składniki: ziemniaki, jajka, pieczarki, kapusta kiszona, jabłko, herbata rumiankowa

 

Budyń czekoladowy z malinami, biszkopty

Składniki: mleko, kakao, maliny

Poniedziałek

 

 

Kanapka z wędliną, kakao

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, wędlina: schab gotowany, czosnek; pomidor

Zupa kalafiorowa

Składniki: kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, koperek

Spaghetti z mięsem mielonym z łopatki, surówka z ogórka kiszonego, makaron nitki, herbata miętowa

Składniki: mięso mielone z łopatki, cebula, czosnek, ser żółty, koncentrat pomidorowy; makaron; ogórek kiszony 

Placki z jabłkiem z cukrem pudrem

Składniki: jabłka, mleko, jajka, cukier puder

Wtorek

 

 

Kanapka z pieczenią z indyka, zupa mleczna z kaszą manną, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb razowy, masło, filet z indyka pieczony, ogórek kiszony, mleko, kasza manna, herbata rumiankowa   

Zupa krem z pora

Składniki: ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Gulasz wieprzowy, kapusta kiszona z jabłkiem, kasza gryczana, woda mineralna

Składniki: łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, jabłko, kasza gryczana, śmietana, woda

 

Owoc: gruszka

Środa

 

 

 

Kanapka z pastą z makreli, zupa mleczna z ryżem, herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: chleb z dyni, masło, pasta z makreli: makrela, jajko, jabłko, szczypiorek;  ogórek kiszony, mleko, ryż, herbata owocowa

Zupa krupnik

Składniki: kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Jajka w sosie chrzanowym, makaron, surówka z marchwi, herbata rumiankowa

Składniki: jajka, chrzan, śmietana, marchew

Kanapka z dżemem truskawkowym

Składniki: chleb, masło, dżem truskawkowy

Czwartek

 

 

 

Kanapka z pastą z makreli, zupa mleczna z ryżem, herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: chleb z dyni, masło, pasta z makreli: makrela, jajko, jabłko, szczypiorek;  ogórek kiszony, mleko, ryż, herbata owocowa

Zupa krupnik

Składniki: kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Jajka w sosie chrzanowym, makaron, surówka z marchwi, herbata rumiankowa

Składniki: jajka, chrzan, śmietana, marchew

Kanapka z dżemem truskawkowym

Składniki: chleb, masło, dżem truskawkowy

Piątek

 

 

Kanapka z pastą z soczewicy, zupa mleczna z zacierką, herbata miętowa

Talerz warzywny: papryka

 Składniki: chleb rozmaitości, masło, pasta z soczewicy: ryż, marchew, pietruszka, seler, jajka; mleko, papryka, herbata miętowa  

Zupa szpinakowa Składniki: szpinak, kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Ryba w sosie beszamelowym, ryż, surówka z buraków, herbata pokrzywowa

Składniki: ryba- miruna, buraki, herbata pokrzywowa, mleko, masło, mąka

 

Budyń waniliowy z malinami, jabłko

Składniki: mleko, kakao, maliny, jabłko 

 

II JADŁOSPIS WIOSENNO-LETNI

DATA

I posiłek – śniadanie

II posiłek – zupa obiadowa

III posiłek – obiad drugie danie

IV posiłek - podwieczorek

 

Poniedziałek

 

 

 

 

 

 

 

Kanapka z pasztetem, mleko

Talerz warzywny: pomidor 

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasztet: mięso, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, pomidor, mleko

Zupa ziemniaczana z kluskami

Składniki: kasza jęczmienna, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, makaron

Zrazy duszone, surówka - ogórek kiszony, kasza kuskus, sok owocowy

Składniki: mięso mielone z łopatki, kasza jaglana, jajka, cebula, czosnek; ogórek kiszony, sok owocowy: jabłka

Bułeczki drożdżowe z dżemem truskawkowym

Składniki: mleko, mąka, drożdże, dżem truskawkowy

 

Wtorek

 

 

Kanapka z pastą mięsno- warzywną,  zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: ogórek zielony

Składniki: chleb razowy, masło, pasta: wołowina, kurczak, marchew, pietruszka, seler, czosnek, cebula;  ogórek, mleko, kasza kukurydziana, herbata pokrzywowa

Żurek

Składniki: marchew, seler, pietruszka, por, żurek, jajka

 

Szynka duszona w sosie własnym, kasza orkiszowa, surówka z czerwonej kapusty, sok jabłkowo- cytrynowy

Składniki: szynka, czosnek, śmietana, kasza orkiszowa, kapusta czerwona; sok: jabłko, sok z cytryny, natka pietruszki

Kisiel pitny

Składniki: maliny, wiśnie, truskawki

Środa

 

 

 

Kanapka z pastą z makreli, zupa mleczna, herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: chleb z dyni, masło, pasta z makreli: makrela, jajko, jabłko, szczypiorek;  papryka świeża, mleko, kasza jaglana, herbata owocowa

Botwinka

Składniki: ziemniaki, buraki, liście z buraka, marchew, seler, pietruszka, por, cytryna, śmietana

 

Pierogi ruskie, surówka z marchwi, kompot wieloowocowy

Składniki: twaróg biały, ziemniaki, marchew, jabłko, natka z zielonej pietruszki, kompot: maliny, truskawki, wiśnie

Koktajl dyniowo-owocowy

Składniki: truskawki, wiśnie, dynia

Czwartek

 

 

Kanapka z klopsem pieczonym, zacierki na mleku, herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: rzodkiewka

Składniki: mięso mielone z łopatki, jajko, cebula, czosnek, bułka pszenna, rzodkiewka, mąka, jajko, mleko, herbata pokrzywowa

Zupa krem pejzanka

Składniki: kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, por

Gulasz wołowy, kasza gryczana, surówka z buraczków, sok warzywny z marchwi

Składniki: wołowina, cebula, czosnek, buraki, jabłko, sok z cytryny, cebula, czosnek, marchew

Babka biszkoptowa -

Składniki: mleko, mąka, jajka, cukier puder

Piątek

 

 

Kanapka z serem, dżemem truskawkowym Kasza orkiszowa na mleku, herbata miętowa 

Talerz warzywny:  ogórek kiszony

Składniki: chleb rozmaitości, masło, ser żółty Gouda, ogórek kiszony, kasza orkiszowa, mleko, mięta

Zupa brokułowa

Składniki: ziemniaki, brokuł, marchew, seler, pietruszka, por

Paluszki rybne z fileta dorsza Surówka: mizeria ze świeżego ogórka, sok owocowo- warzywny

Piure ziemniaczane

Składniki: filety z dorsza, ogórek, jogurt grecki, koper; mleko, ziemniaki; jabłko, marchew

Budyń waniliowy z malinami, jabłko

Składniki: mleko, kakao, maliny, jabłko 

Poniedziałek

 

 

Kanapka z szynką pieczoną, kawa zbożowa

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, szynka wieprzowa pieczona, pomidor; mleko, kawa

Zupa neapolitańska

Składniki: seler, pietruszka, por, ser żółty, makaron

Risotto z mięsem i warzywami

Składniki: ryż, mięso mielone wieprzowe z łopatki, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy

Placki ziemniaczane Składniki: ziemniaki, jajka, mąka pszenna, cebula,

Wtorek

 

 

Kanapka z duszoną łopatką wieprzową, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: ogórek świeży

Płatki orkiszowe na mleku

Składniki: łopatka wieprzowa, czosnek, masło, górek świeży, mleko, płatki orkiszowe, herbata rumiankowa

 

Zupa gulaszowa 

Składniki: mięso z łopatki, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, papryka świeża

Placki z piersi z kurczaka, Ziemniaki piure, warzywa z wody, woda mineralna

Składniki: filet, por, jajko, mąka ziemniaczana; kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, woda mineralna. Mleko, ziemniaki

Marchewka na zgryz

Środa

 

 

Kanapka z pasztetem z soczewicy, kasza jęczmienna na mleku, herbata owocowa

Składniki: chleb z dynią, masło;  ryż, soczewica, marchew, seler korzenny, pietruszka korzenna, cebula, czosnek, jajko, mleko; mleko, kasza, herbata owocowa

Zupa nylonowa

Składniki: seler, pietruszka, por, natka pietruszki, kasza manna

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym, surówka z marchwi, sok owocowy

Składniki: kluski gotowe, pieczarki, masło, cebula, koper, papryka świeża, sok z cytryny, marchew, oliwa; sok owocowy -jabłko

Maślanka z musem wiśniowym

Składniki: maślanka wiśnie

Czwartek

 

 

Kanapka z pastą z kurczaka, herbata pokrzywowa, kasza manna na mleku

Składniki: pasta z kurczaka bez skóry,  czosnek, marchew, seler, pietruszka; herbata pokrzywowa; mleko, kasza manna

Zupa krem z marchwi

Składniki: marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki

Schab pieczony w sosie własnym, kasza pęczak Surówka z pora, kompot z owoców mrożonych

Składniki: schab, czosnek, mąka, kasza; por, jabłko, marchew, sok z cytryny, natka zielonej pietruszki; owoce mrożone: wiśnia, truskawka, maliny

Babka cytrynowa Składniki: mąka, mleko, jajka, cytryna

Piątek

 

 

Kanapka z twarożkiem, dżemem owocowym, zupa mleczna, herbata miętowa

Talerz warzywny: rzodkiewka

Składniki: chleb z dyni, masło, twaróg biały, jajko, szczypiorek, jogurt grecki, dżem owocowy, ryż, mleko, herbata miętowa

-

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por, natka pietruszki, koncentrat pomidorowy,  makaron

 

Ryba w jarzynach pod beszamelem, kasza jaglana,  surówka z białej rzodkwi, sok warzywny z marchwi

Składniki: filet z miruny bez skóry, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, natka pietruszki, mleko; kasza jaglana; rzodkiew, marchew, jabłko, sok z cytryny, natka zielonej pietruszki, marchew

Owoc: banan

 

III JADŁOSPIS WIOSENNO – LETNI

DATA

I posiłek – śniadanie

II posiłek – zupa obiadowa

III posiłek – obiad drugie danie

IV posiłek - podwieczorek

Poniedziałek

 

Kanapka z pasztetem, bawarka

Talerz warzywny: pomidor 

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasztet: mięso, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, pomidor, mleko czarna herbata, mleko

Kapuśniak z młodej kapusty -

Składniki: ziemniaki, kapusta świeża, marchew, seler, pietruszka, por, koper

Spaghetti z mięsem mielonym z łopatki, surówka z ogórka kiszonego, makaron nitki, sok warzywny- marchew

Składniki: mięso mielone z łopatki, cebula, czosnek, ser żółty, koncentrat pomidorowy; makaron; ogórek kiszony, marchew 

Mus truskawkowy

truskawki mrożone

Wtorek

 

 

Kanapka z pastą mięsno- warzywną,  zupa mleczna z kaszą manną, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: ogórek zielony

Składniki: chleb razowy, masło, pasta mięsna z mięsa wołowego i warzyw własnej produkcji: szponder, cebula, marchew, seler, pietruszka, ogórek, mleko, kasza manna, herbata rumiankowa

Zupa solferino

Składniki: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta świeża, koncentrat pomidorowy,

Filet pieczony z indyka pod sosem beszamelowym, kasza orkiszowa, bukiet jarzyn, sok owocowy

Składniki: filet z indyka, czosnek, mleko, masło, kasza orkiszowa; kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, masło, jabłko

Ryż z jabłkiem -

mleko, ryż, jabłko, cynamon

Środa

 

 

Kanapka z pastą jajeczna własnej produkcji, zupa mleczna, herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: chleb z dyni, masło, jajka, szczypiorek; mleko, kasza kukurydziana, herbata owocowa 

Krem z warzyw sezonowych

Składniki:  ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, kalafior, fasolka szparagowa, brokuł, zielona pietruszka, koper

Ryba po grecku, ziemniaki piure, surówka z buraków, sok owocowo – warzywny

Składniki: ryba- miruna, seler, pietruszka, cebula, koncentrat pomidorowy, ziemniaki, mleko;

jabłka, marchew

Kanapka z miodem, jabłko

Składniki: chleb razowy, masło, jabłko

Czwartek

 

 

Kanapka z pasztetem, zupa mleczna z kaszą gryczaną, herbata pokrzywowa 

Talerz warzywny: ogórek kiszony 

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasztet: mięso: wołowina, uda kurczaka bez skóry, marchew, pietruszka, czosnek, cebula, ogórek kiszony, mleko, kasza gryczana, herbata pokrzywowa

Zupa z fasoli szparagowej

Składniki: fasolka szparagowa, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por

Bitki wieprzowe, kasza gryczana Surówka z czerwonej kapusty

Składniki: duszona łopatka wieprzowa, oliwa, ogórek, kasza gryczana; kapusta, cebula, jabłko, woda mineralna

Babka cytrynowa

mąka pszenna, mleko, jajka, cytryna

Piątek

 

 

Kanapka z pasztetem rybnym, herbata miętowa, zupa mleczna

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: miruna, masło, jajko, bułka pszenna, cebula, marchew, seler, pietruszka, ogórek kiszony, kasza pęczak, mleko

Zupa buraczkowa -

Składniki:  ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, , cytryna, czosnek,  śmietana

Zapiekanka warzywna, kasza kuskus, kompot

Składniki: cukinia, brokuł, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, ser żółty, makaron, czosnek, cebula, jaja; kasza kuskus, mieszanka kompotowa: wiśnie, truskawki

Placki z jabłkiem z cukrem pudrem

Składniki: jabłka, mleko, jajka, cukier puder

Poniedziałek

 

Kanapka z wędlina, kakao

Talerz warzywny: pomidor

Składniki: chleb pszenny, masło, ogórek, mleko, kakao, wędlina: schab gotowany, czosnek

Rosół drobiowo – wołowy z makaronem

Składniki: woda, szponder wołowy, udziec z indyka, uda z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, por, natka zielonej pietruszki, mąka pszenna, jajka,

Kotlet mielony z łopatki wieprzowej, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

Składniki: mięso, jajka, bułka pszenna, czosnek, cebula, bułka tarta, kasza jęczmienna; kapusta, papryka konserwowa, ogórek; wiśnia, truskawki

Budyń czekoladowy z malinami, biszkopty

Składniki: mleko, kakao, maliny

Wtorek

 

 

Kanapka z pasztetem, zupa mleczna z płatkami ryżowymi, herbata rumiankowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony 

Składniki: chleb razowy na miodzie, masło, pasztet: mięso: wołowina, uda kurczaka bez skóry, marchew, pietruszka, czosnek, cebula t, ogórek kiszony, mleko, płatki ryżowe, jajko; herbata rumiankowa

Zupa krem z pora

Składniki: ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por

Gulasz z fileta z indyka, surówka z marchewki, kasza pęczak, sok warzywny

Składniki: filet, czosnek, marchew, seler, pietruszka, papryka świeża; marchew, jabłko, natka zielonej pietruszki, kasza pęczak; marchew, burak

Jogurt naturalny z owocem sezonowym

Składniki: jogurt grecki, truskawki, wiśnie

Środa

 

 

Kanapka z pastą z makreli, zupa mleczna z kaszy jaglanej, herbata owocowa

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: chleb z dyni, masło, pasta z makreli: makrela, jajko, jabłko, szczypiorek;  ogórek kiszony, mleko, kasza jaglana, herbata owocowa

Zupa z brokuła

Składniki: ziemniaki, brokuł, marchew, seler, pietruszka, por, kluski lane: jajko, mąka

Leczo warzywne. Papryka konserwowa, ryż, herbata miętowa.

Składniki: cukinia, kalafior, brokuł, brukselka, fasola szparagowa, marchew, seler, pietruszka, cebula, czosnek, pieczarki. Papryka konserwowa, ryż, herbata miętowa

Ciasto własnej produkcji- drożdżówka

mąka, masło, jajka, mleko, drożdże

Czwartek

 

Kanapka z pieczenią z indyka, zupa mleczna z płatkami owsianymi, herbata pokrzywowa

Talerz warzywny: papryka

Składniki: chleb razowy, masło, filet z indyka pieczony, ogórek kiszony, mleko, płatki owsiane, herbata pokrzywowa

Zupa koperkowa z ryżem

Składniki:  ziemniaki, ryż, koper, marchew, seler, pietruszka, por

Wątróbka drobiowa, ziemniaki piure, ogórek kiszony, sok owocowy

Składniki: wątróbka, cebula, jabłko; ziemniaki, mleko; jabłko

Jabłko

Piątek

 

 

Kanapka z kaszą gryczaną, herbata miętowa, zupa mleczna płatki jęczmienne

Talerz warzywny: ogórek kiszony

Składniki: kasza gryczana, jajka, cebula, szczypiorek; mleko, płatki jęczmienne

Zupa krem z zielonego groszku -

Składniki: ziemniaki, zielony groszek, marchew, seler, pietruszka, por

Pulpety rybne, kasza kuskus, surówka z dyni, sok marchwiowo-jabłkowy

Składniki: ryba- miruna, pietruszka, seler, marchew, jajko, bułka pszenna; kasza kuskus, dynia; marchew, jabłko

Koktajl owocowy Składniki: wiśnie mrożone, jogurt naturalny